Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce

Redakcja

2016-10-24

brak komentarzy

Przeważnie położenie produktów w lodówce bywa przypadkowe. Jest to ostatnia rzecz, na jaką zwracamy uwagę. Jednak temperatura w lodówce nie jest jednakowa w każdej jej partii a także to ona narzuca racjonalne przechowywanie jedzenia, tak by długotrwalej cieszyć się jej świeżością. Oto kilka reguł, jak zrobić porządek w swojej lodówce.

Mięso oraz ryby

Zależnie od budowy lodówki a także ułożenia zamrażalnika najniższa temperatura w lodówce może kontrolować w innych jej częściach. W nowszych lodówkach bardzo często zamrażarka nie ma znaczenia a także najchłodniej za każdym razem jest wówczas na dolnej półce, ale lepiej precyzyjnie skontrolować to w instrukcji. Temperatura do przechowywania mięsa a także ryb musi oscylować w granicy 2⁰C. trzeba odgraniczyć surowe mięso od przygotowanych produktów, by zredukować ryzyko przedostania się drobnoustrojów.

Jajka

Jajka nigdy nie mogą mieć styczności z inna żywnością, ponieważ bywa dość duże ryzyko zakażenia jedzenia bakteriami Salmonelli znajdującymi się na nich. Samych jajek nigdy uprzednio nie myjemy, bo skraca to ich moment przydatności do jedzenia. Najdogodniej przetrzymywać je na oddzielnej półce, na drzwiach lodówki – okazuje się tam właściwa temperatura dla nich.

Wędliny oraz sery

Najlepsza dla nich temperatura, a więc mniej więcej 4–5⁰C, okazuje się na środkowych półkach. Wędliny a także sery żółte swobodnie trzymać w szczelnych pojemnikach (żeby ich nie przesuszać), zgodnie z czasem podanym przez producenta. Pojemniki próżniowe wydłużają moment przechowywania a także przeciwdziałają przenikaniu przykładowo nasilonego zapachu kiełbasy do innych produktów.

Nabiał

Nabiał może być przechowywany na górnej półce, gdzie temperatura bywa najwyższa oraz wynosi ok. 8⁰C. Nabiał nigdy nie może znajdować się przechowywany na najniższej półce, gdzie okazuje się zimniej, ponieważ dojdzie do produkowania drobnoustrojów gnilnych. Na owej półce powinny się również odnaleźć dżemy, powidła a także gotowe potrawy przykładowo sosy, zupy a także inne potrawy.

Warzywa oraz świeże owoce

Dla nich przeznaczone są szuflady, w których temperatura to ok. 10⁰C. Zbyt mała temperatura prowokuje więdniecie jarzyn. Co poniektóre świeże owoce nie mogą być przechowywane z sałatami, przykładowo jabłka, banany czy awokado, bo warzywo to pobudza ich żółknięcie przez wydzielane etylenu. Nigdy nie przechowujmy sałat a także innych jarzyn w folii, bo będzie się pod nią zbierała wilgoć. Co poniektóre nowsze lodówki maja szuflady zamykane próżniowo, jarzyny w nich przechowywane jeszcze dłużej utrzymują świeżość.

Zobacz także: Które składniki spożywcze są rakotwórcze?

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Perle Bleue w promocji:
Perle Bleue
513 zł 237 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 375 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZDROWIE